Vår vinterbleka hud är extra känslig för solens strålar så ta det försiktigt, håll koll på varningssignalerna och skydda dig innan du går ut i den vackra våren.
Risken att bränna sig i solen är förstås stor efter vintern, då huden inte har utsatts för så mycket UV-strålning under flera månader och inte börjat producera något skyddande pigment. Tänk därför på, trots att det fortfarande är kallt i luften, att använda solskyddsfaktor på ansikte och händer, som exponeras mest till en början. Tänk också på att UV-strålarna är som starkast mellan klockan 11 och 15 på dagen och att successivt vänja huden vid solens strålar. Malignt melanom sitter sällan på ställen som ofta exponeras för solljus, som ansiktet och händerna, eftersom de gradvis vänjs och bygger upp det pigment som skyddar mot hudcancer.
Har man bränt sig eller utsatts för mycket sol bör man hålla koll på eventuella hudförändringar och leverfläckar samt vara uppmärksam på om man har sår som inte läker.
Solen har förstås också en hel del positiva effekter på oss, t ex är den en källa till D-vitamin och ett ökat välbefinnande. Med hjälp av appar, som Min soltid från Strålsäkerhetsmyndigheten, kan man också hålla koll på hur länge det går att vistas i solen utan att man riskerar att bränna sig.